دستورالعمل نحوه جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در پیمانهای ریالی فاقد تعدیل
با توجه به افزایش بیرویه نرخ ارز در ماههای انتهائی سال ۹۶ و سه ماهه اول و دوم سال ۹۷ و با عنایت به تأثیر غیرقابل انکار آن در افزایش بهای کالاها و خدمات، سازمان برنامه و بودجه کشور دستورالعملی تحت عنوان نحوه جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در پیمانهای ریالی فاقد تعدیل را به شماره ۹۷/۳۷۶۰۴۹ مورخ ۱۳۹۷/۰۷/۱۸ منتشر کرد.
این بخشنامه جهت محاسبه مبلغ جبرانی تعدیل ناشی از افزایش قیمت ارز دو روش الف و ب را پیشنهاد داده است.
روش الف
در روش الف که مختص خرید مواد، قطعات، تجهیزات و خدمات که توسط پیمانکار و به نفع فروشنده خارج از کشور انجام شده، میباشد بر اساس نسبت قیمت ارز در زمان انتقال به فروشنده خارجی Ci و قیمت ارز در زمان پیشنهاد قیمت C0، نرخ جبرانی تعدیل محاسبه میشود.
همچنین با توجه به اینکه این بخشنامه مشمول پیمانهای ریالی فاقد تعدیل میباشد و در این پیمانها، پیمانکار بایستی تورم فرضی را برای مدت پیمان پیش بینی و در قیمتها لحاظ نماید، مقدار تورم فرضی با عبارت ۱+N*r از نسبت شاخصهای مذکور کسر میشود.
مقدار F نیز در این رابطه ضریب مربوط به جبران هزینههای مستقیم و غیر مستقیم است که برای پروژههای عمرانی برابر ۱/۱۵ و برای پروژههای غیرعمرانی برابر ۱/۲۰ در نظر گرفته شده است.
روش ب
در روش ب که مختص پیمانهای فهرست بهائی میباشد، مشابه فرمول عمومی تعدیل به روش زیر مبلغ جبرانی تعدیل محاسبه میشود:
در این فرمول جهت محاسبه ضریب تعدیل ابتدا نسبت شاخصهای دوره انجام کار و شاخص مبنا محاسبه میشود و سپس تورم فرضی t از آن کسر میشود. تورم فرضی t نیز از جدولی به شرح زیر در بخشنامه استخراج میشود:
نکته مهم و قابل ذکر این است که مفهوم عدد ۱/۰۳ این است که تورم فرضی ۳ درصد بوده است. بنابراین در صورتیکه به استناد تبصره ۲ ماده ۸ این بخشنامه بخواهیم مقدار t را حداکثر تا یک سوم کاهش دهیم، حداکثر یک درصد از تورم فرضی را کاهش داده و مقدار t را برابر ۱/۰۲ در نظر میگیریم.
در خصوص نحوه محاسبه تعدیل بخش خرید در پیمانهائی که خرید مورد نظر تأثیر قابل توجهی از افزایش نرخ ارز داشته است، با توجه به مباحث ارائه شده در بند ب-۱-۲ بخشنامه ابتدا شاخص خرید مورد نظر طبق مثال زیر تعیین میشود و سپس با استفاده از روابط فوق مبلغ جبرانی محاسبه خواهد شد:
البته در این فرمول مخرج عبارت دوم اشتباه بوده و بایستی به شاخص کارهای دستمزدی در دوره پایه تغییر یابد.
ضمناً بر اساس مفاد بند ب-۳ همین دستورالعمل، محاسبه تعدیل در دوران تأخیرات غیرمجاز مشابه ضوابط بخشنامه ۱۰۱/۱۷۳۰۷۳ مورخ ۸۲/۰۹/۱۵ خواهد بود. لینک دانلود بخشنامه
در تاریخ ۹۷/۱۲/۱۵ نیز اصلاحیهای بر این دستورالعمل از سوی سازمان برنامه و بودجه منتشر شد که عمدتاً مربوط به رفع ایرادات بخشنامه قبلی بوده و ضریب t نیز مشابه شاخصهای تعدیل به سه ماهه دوم ۹۷ به صورت ماهانه اعلام شده است. لینک دانلود بخشنامه اصلاحی
بر اساس تجربیات بدست آمده بخشنامه مذکور در بسیاری از موارد جوابگوی افزایش هزینههای پروژه را ننموده و پیمانکاران حتی با دریافت مبالغ جبرانی ناشی از این بخشنامه نیز توان ادامه عملیات اجرائی پروژهها را ندارند.
ضمناً کارشناسان این شرکت نرمافزاری جهت انجام محاسبات تعدیل به روش ب دستورالعمل مذکور تهیه نمودهاند که جهت تهیه این نرمافزار میتوانید به بخش محصولات سایت مراجعه نمائید.
۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام ممنون از مطلب بسیار خوب و کاربردی
انشاء ا.. دولت بتواند با واقعی کردن شاخص های تعدیل، به بهبود روند اجرای پروژه ها کمک کند.
عالییییی مرسی