با توجه به اینکه در سالهای اخیر رکود حاکم بر بازار منجر به پیشنهاد قیمتهای بسیار پائین از سوی پیمانکاران شده که این امر نیز با عنایت به روند فزاینده قیمتهای مصالح و دستمزدها، اغلب منجر به عدم موفقیت در انجام و تکمیل کار از سوی پیمانکاران میشود. لذا سازمان برنامه و بودجه طی دستورالعمل شماره ۹۴/۱۵۸۷۶۴ مورخ ۹۴/۰۷/۱۳ اقدام به انتشار روشی جهت تعیین دامنه متناسب قیمتهای پیشنهادی نموده است. هرچند این دستورالعمل از نوع گروه سوم (اختیاری) بوده و صرفاً به عنوان راهنما منتشر شده است، لیکن با توجه به مشکل فوقالذکر اغلب کارفرمایان با گنجاندن دستورالعمل فوق در اسناد مناقصه پیمانهای خود، از آن به عنوان معیاری جهت ارزیابی مالی پیشنهادات واصله بهره میبرند.
در این دستورالعمل ابتدا قیمت بهنگام برآورد کارفرما بر اساس آخرین شاخصهای اعلامی از سوی سازمان برنامه و بودجه تعیین میشود. مضافاً اینکه در پیمانهای فاقد تعدیل، تعدیلی جهت در نظر گرفتن تغییر قیمت از زمان آخرین شاخص اعلامی تا زمان آخرین روز پیشنهاد قیمت نیز در محاسبات لحاظ میشود. به این ترتیب قیمت بهنگام، در واقع قیمت انجام کار در روز پیشنهاد قیمت خواهد بود.
دامنه متناسب قیمتهای پیشنهادی نیز صرفاً بر اساس یک تحلیل آماری و در دو مرحله تعیین میشود و در آن معیارهای فنی و امکان انجام کار دخالت داده نشده است. در هر دو مرحله، ابتدا شاخص مالی تمامی پیشنهادها، از تقسیم قیمت پیشنهادی به قیمت بهنگام کارفرما ضربدر ۱۰۰ محاسبه میشود. به این ترتیب شاخص مالی برآورد بهنگام کارفرما (به عنوان یکی از پیشنهادها) برابر ۱۰۰ خواهد بود.
- در مرحله اول با محاسبه میانگین شاخصهای مالی به ترتیب زیر عمل میشود:
در صورتیکه میانگین شاخصها عددی کمتر یا مساوی ۱۱۵ باشد، قیمتهای با شاخص مالی بزرگتر از ۱/۲۵ برابر میانگین به عنوان قیمت غیرمتعارف (فاقد توجیه مالی) شناخته میشوند.
در صورتیکه میانگین شاخصها عددی بزرگتر از ۱۱۵ باشد، قیمتهای با شاخص مالی بزرگتر از ۱/۱۰ برابر میانگین به عنوان قیمت غیرمتعارف (فاقد توجیه مالی) شناخته میشوند.
- در مرحله دوم ضمن حذف مناقصهگرانی که قیمتهای پیشنهادی آنها در مرحله اول به عنوان قیمت غیرمتعارف شناخته شدهاند؛ میانگین و انحراف معیار جدید با قیمتهای باقیمانده محاسبه و به ترتیب با عناوین ‘m و ‘s شناخته میشوند. شاخصهای مالی که در حدفاصل C1 و C2 (به شرح زیر) قرار میگیرند، به عنوان قیمتهای متناسب و قابل ارزیابی مالی شناخته میشوند.
‘C1=m’-ts’ , C2=m’+ts
در این فرمولها t ضریب مناقصه است که بر اساس تعداد مناقصهگران و اهمیت مناقصه از جدولی در همین دستورالعمل استخراج میشود.
این دستورالعمل شامل دو تبصره نیز میشود که به شرح زیر است:
تبصره ۱: پیشنهاد قیمت مربوط به شاخص مالی کمتر از C1 که تفاضل آن با کمترین قیمت پیشنهاد شده واقع در محدوده C1 و C2 کمتر از مبلغ تضمین شرکت در مناقصه باشد نیز در دامنه فوق محسوب شده و حذف نمیشود.
تبصره ۲: چنانچه تعداد مناقصهگران ۵ مورد و کمتر باشد یا مبلغ برآورد اجرای کار از هزار برابر نصاب معاملات متوسط بیشتر باشد، مناقصهگر یا مناقصهگران با شاخص مالی کمتر از C1 و بزرگتر از ۰٫۹۷C1 میتوانند با ارائه دلائل و مستندات قیمت پیشنهادی، مشروط بر آن که مورد تایید کمیسیون مناقصه باشد و همچنین ارائه تعهد عدم درخواست ضرر و زیان (تبصره ۸۰) که در صورت برنده شدن در مناقصه، در قرارداد نیز گنجانده میشود، در دامنه قیمتهای متناسب قرار گیرند.
نرمافزاری که جهت انجام محاسبات کامل و دقیق بر اساس این بخشنامه تهیه شده در محیط اکسل طراحی شده است و به صورت ساده تمامی ضوابط این دستورالعمل مورد محاسبه و کنترل قرار میدهد. در تصویر زیر محاسبات انجام شده جهت تعیین دامنه متناسب قیمتهای پیشنهادی طبق مثال ۳ دستورالعمل محاسبه شده است. لازم به ذکر است دستورالعمل در تشخیص قیمتهای مناسب دچار خطا شده است.
جهت تهیه این نرمافزار میتوانید به فروشگاه سایت مراجعه فرمائید.
دانلود دستورالعمل تعیین دامنه متناسب قیمتهای پیشنهادی – ویرایش سوم
خرید اینترنتی نرمافزار تعیین دامنه متناسب قیمتهای پیشنهادی
۵ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
خیلی خوب و کاربردی. در چند دقیقه میتوان تمام مفاد بخشنامه را بررسی کرد. خیلی خیلی متشکرم.
سلاام.الان هم میشه استفاده کرد ازش؟
با سلام و احترام این روش و این نرم افزار در هر حالی به عنوان یک روش استخراج قیمت متناسب قابل استفاده است.
این نرم افزار برای کارفرماهای دولتی خیلی مفید و کاربردی هست.
ممنون اطلاعات ارزشمندی بود